- Kontakta miljöenheten på telefon 08-706 66 00
- Telefontider, helgfri vardag*
- måndag klockan 13.00–15.00
- torsdag klockan 14.30–16.30
- fredag klockan 9.00–11.00
- * Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
- livsmedel@sundbyberg.se
- Under sommaren har vi begränsad bemanning. Det kan därför ta längre tid att få hjälp. Tack för din förståelse.
Matförgiftning
Om du misstänker att du har blivit sjuk på grund av att du ätit mat som du köpt i butik eller ätit på restaurang i Sundbyberg ska du så fort som möjligt kontakta livsmedelskontrollen. En snabb anmälan kan hindra andra från att bli sjuka.
Om du åt på restaurang eller köpte varan i en annan kommun så ska du i stället kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen eller motsvarande i den kommunen.
När en anmälan om misstänkt matförgiftning inkommer till oss på livsmedelskontrollen kommer vi fråga dig om:
- Vad tror du att du har blivit sjuk av?
- Var åt du/köpte du det som du tror att du blev sjuk av?
- När blev du sjuk?
- Hur många personer har ätit av det som du tror att du blev sjuk av?
- Hur många av dem har blivit sjuka?
- Vilka symptom har du?
- Har du sökt läkarvård?
Kontakta oss på livsmedelskontrollen via e-post livsmedel@sundbyberg.se eller under våra telefontider.
Hantera mat rätt hemma
Om du hanterar maten på ett bra sätt i ditt kök minskar risken för att du ska bli sjuk. Detta är särskilt viktigt under sommaren.
- Tvätta händerna ofta.
- Håll kallt i kylskåpet, cirka 4°C.
- Håll rent i köket.
- Skölj grönsaker.
- Var noga med att genomsteka fågel, gris och köttfärs.
- Använd hushållspapper, inte disktrasan för torka upp köttsaft.
- Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött och kyckling.
Du kan läsa mer om matförgiftning på Livsmedelsverkets webbplats:
Matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - livsmedelsverket.se