Hälsoprojektet 66+ avslutat med goda resultat

Hälsoprojekt 66+

Under våren har en grupp seniorer deltagit i ett åtta veckor långt hälsoprojekt på Träffpunkten Hallonbergen i samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan. Syftet med projektet har varit att stärka och förbättra deltagarnas kondition, uthållighet, styrka och balans. Efter projektets avslut har flera förbättringar i seniorernas hälsa noterats.

Totalt deltog 60 seniorer i projektet, varav 38 fullföljde hela programmet. Seniorerna erbjöds två träningstillfällen i veckan på Träffpunkten Hallonbergen, under ledning av kunniga studenter på hälsopromotionsprogramet vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Både före och efter projektet gjordes tester på deltagarna för att kartlägga deras kondition, styrka, rörlighet, balans, funktionell förmåga och upplevd hälsa.

Träningspassen var utformade som cirkelträning med fokus på områden som äldre ofta har problem med, bland annat benstyrka och balans. Ett av träningspassen fokuserade på styrka och det andra på kondition, med stor tyngd på balansträning under båda passen.

Positiva resultat

Efter projektets avslut har flera positiva förbättringar noterats bland deltagarna. Betydande förbättringar har setts i bland annat midjemått, gångsträcka, axelpressar, klivhöjdstest och balans. Till exempel ökade överkroppsstyrkan i axelpressar med 49 procent, vilket tydligt visar en positiv effekt av styrketräningen.

Senast uppdaterad 18 juni 2024