Volontärverksamhet för ukrainska flyktingbarn på Ekbacken

Volontärverksamhet Ekbacken

Sedan januari i år har Sundbybergs stad, tillsammans med volontärer, genomfört lekfulla aktiviteter för flyktingbarn från Ukraina på Ekbacken i Sundbyberg. Syftet med volontärverksamheten är att bidra till en meningsfull fritid för barn och unga.

Volontärverksamheten är på uppdrag av sektorn för kultur och fritid. Verksamheten startade redan för två år sedan i samarbete med UNICEF, i samband med starten av transitboendena som Sundbybergs stad ansvarade för. I januari 2024 blev volontärverksamheten på Ekbacken i stadens regi. Arbetsledare är Lorentina Runander, enhetschef kultur och fritid, och Timothy Prawirodarmo, gruppchef för ungdomsmottagningen och fältsekreterarna. Volontärerna leds av Sercan Eminoglu och Juliana Lisboa.

– En av de viktigaste uppgifterna för vår grupp är att värna om barns rättigheter, särskilt i dessa svåra tider. Det är avgörande att vi har direkt kontakt med barnen för att verkligen kunna förstå och stötta dem. Vårt hjärta och vår passion ligger i att främja lek, och vi är mycket glada över att kunna bidra med det, eftersom dessa barn har gått igenom så mycket. Nu hoppas vi att ännu fler volontärer vill ansluta till vår verksamhet, säger Juliana Lisboa, volontärsamordnare.

Varje vecka genomförs olika aktiviteter för barn och unga, till exempel bordsspel, pyssel, fotboll, musiklekar och ansiktsmålning. Verksamheten har även anordnat aktiviteter utanför Ekbacken, bland annat ett besök till Tekniska museet under sportlovet.

– Volontärerna gör ett fantastiskt jobb med att stötta dessa barn att hitta glädje, trygghet och en känsla av normalitet i en omtumlande livssituation. Initiativ som dessa är otroligt viktiga för att säkerställa att alla barn och unga, oavsett bakgrund eller socioekonomiska situation, kan få en meningsfull fritid, säger Lorentina Runander, enhetschef Fritid på Sundbybergs stad.

Bildspel från volontärverksamheten

Senast uppdaterad 31 maj 2024