Stoppa skräpet - rädda havet!

Barn i förskola och skola deltar varje år i Skräpplockardagarna för att vi ska ha en finare och renare miljö. Skräpet som ligger i våra bostadskvarter kan också lätt flyttas med väder och vind och hamna i miljöer där det gör ännu mer skada - som i vattendrag och i havet.

En mindre patrull förskolebarn är ute i närkvarteret och letar skräp. Massa olika saker åker ner i påsarna: papper, kartong, plast och metall. Kvarteret ser genast trevligare ut, barnen är nöjda med sin fångst och går stolta tillbaka mot sin förskola. Lite mindre skräp som nu kanske hamnar i dagvattenbrunnar, i åar eller sjöar. Skräp på land kan tyvärr lätt bli skräp i havet.

– Att våra yngsta sundbybergare engagerar sig värmer inte bara hjärtat utan gör också skillnad, säger Martin Solberg (MP), Stadsmiljö- och trafiknämndens ordförande. Inte minst för att barn är ganska duktiga på att påverka sina föräldrar och andra vuxna.

Varje år deltar Sundbybergs stads förskolor och skolor i Skräpplockardagarna, Håll Sverige rents aktion mot nedskräpning.

I år har Skräpplockardagarna temat ”Stoppa skräpet – rädda havet!”. Skräp i havet är ett stort miljöproblem. Skräp på marken och i överfulla papperskorgar sprids snabbt till miljöer där det kan göra väldigt mycket skada. Blåst och regnvatten kan föra med skräpet till vattendrag för att till slut hamna i havet.

Håll Sverige rent, årets tema i Skräpplockardagarna: Stoppa skräpet - rädda havet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 30 maj 2024